Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Újabb haladékot kap Irán az Atomenergia-ügynökségtől

MTI
2005.11.24. 15:32

Újabb haladékot kapott Irán csütörtökön a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségtől (NAÜ), amely ezúttal sem panaszolja be az ENSZ Biztonsági Tanácsánál az iszlám országot atomprogramjának nem tisztázott részletei miatt.

A NAÜ kormányzótanácsának csütörtökön megkezdődött bécsi ülésén jelentették be, hogy az Európai Unió elfogadta a 35 ország képviselőiből álló tanács azon tagjainak a kérését, amelyek úgy vélik, több időt kell hagyni Iránnak a párbeszédre. Az EU álláspontját ismertető Peter Jenkins brit nagykövet azonban felhívta a figyelmet arra: Teheránnak tisztában kell lennie azzal, hogy az újabb haladékot nem minden körülmény között biztosítják a számára.

Az EU álláspontja szerint Iránnak atomprogramjával kapcsolatban végre kell hajtania azokat a bizalomerősítő intézkedéseket, amelyeket a NAÜ előírt a számára, és tartózkodnia kell minden olyan egyoldalú lépéstől, amely a helyzet további éleződéséhez vezethet. Felszólította Teheránt, komolyan vegye fontolóra Moszkvának azt a javaslatát, amely szerint a nyersurán gázhalmazállapotúvá alakítását Iránban végezhetnék, az urándúsítást viszont Oroszországban.

Az Egyesült Államok már hosszabb ideje azzal vádolja Teheránt, hogy energiatermelési célokkal meghirdetett atomprogramjának a leple alatt atomfegyverhez akar hozzájutni. Irán cáfolja a vádakat, és azt hangoztatja, hogy joga van a nukleáris energia előállításához és felhasználásához.