Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megnyitják a rafahi átkelőt a Gázai övezet és Egyiptom határán

MTI
2005.11.24. 15:54

Ünnepélyesen megnyitják pénteken a rafahi átkelőt Egyiptom és a Gázai övezet határán, amelyen a forgalom másnap indul meg, egyelőre csak napi négy órában - közölte az Európai Unió határellenőrzési missziójának vezetője.

Piero Pistolese őrnagy, a misszió vezetője újságíróknak nyilatkozva csütörtökön elmondta, hogy a nyitvatartási időt akkor fogják meghosszabbítani, ha több EU-ellenőr érkezik a térségbe. Nabíl Abu Rudeina, a Palesztin Hatóság szóvivője annak a várakozásának adott hangot, hogy az átkelő egy héten belül átáll a teljes, 24 órás üzemre, mihelyt megérkeznek teljes létszámban az EU ellenőrei.

Az átkelőt csaknem három hónappal ezelőtt zárták be, miután Izrael kiürítette a Gázai övezetet. Izrael, amely attól tart, hogy a rafahi átkelőn keresztül fegyverek és külföldi harcosok próbálnak majd behatolni Gázába, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter sürgetésére egyezett bele az EU-ellenőrzésbe és az átkelő újranyitásába.

A november 15-én Rice által szentesített kompromisszumos megállapodás értelmében izraeli és palesztin biztonsági illetékesek egy EU-ellenőrző helyiségből zártláncú TV-kamerákkal távolról fogják figyelni az átkelő forgalmát. Ha az izraeliek valakit meg akarnak állítani vagy őrizetbe venni, kérniük kell a palesztinok hozzájárulását. Ha a palesztinok ezt megtagadják, az izraeliek fellebbezést nyújthatnak be az EU rendőrségi szakértői csapatának, miközben az illető személyt hat óra hosszat feltartóztatják.