Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A tanárok tovább sztrájkolnak Romániában

MTI
2005.11.24. 19:35

A kormány lemondását sürgeti az immár csaknem három hét óta sztrájkoló romániai pedagógusok egyik szakszervezeti vezetője, miután csütörtök délután ismét kudarcba fulladtak a szakma érdekképviseleti szervei és a kormány közötti tárgyalások.

A tanügyi alkalmazottak érdekeit képviselő szakszervezetek a sztrájk folytatásáról döntöttek csütörtökön délután, miután a kormány képviselőivel folytatott tárgyaláson nem jutottak megegyezésre. A kormány ugyanis csak 8 százalékos béremelésbe hajlandó belemenni, azzal érvelve, hogy a nagyobb arányú bérkiáramlás fokozná a jövőre 5,5 százalékra tervezett inflációt.

A kormány megkérte a tanárokat, hogy álljanak vissza a munkába, amíg bepótolhatatlan nem lesz a megmozdulás miatt kiesett tananyag. Az ország különböző részein az iskolákban voltak, akik felvették a munkát, hiszen a sztrájk miatt kimaradt napokért senki sem fog fizetést adni nekik.

Jelen pillanatban nyolc pedagógus folytat éhségsztrájkot, egyikük már életveszélyes állapotban van. Gheorghe Isvoranu, a Spiru Haret Szövetség vezetője szerint az éhségsztrájkoló tanárok száma egy napon belül százra is növekedhet.