Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Izraelt bírálta az új szentföldi pátriárka

MTI
2005.11.27. 11:49
Kemény szavakkal bírálta egy lapinterjúban Izraelt az elmúlt héten hivatalba lépett III. Theofilosz, a görög ortodox egyház új szentföldi pátriárkája, amiért a zsidó állam nem hajlandó elismerni őt, és továbbra is elődjét, az ingatlanbotrány miatt leváltott I. Iréneuszt támogatja. A Háárec című izraeli napilapnak nyilatkozva Theofilosz azt mondta, hogy Izrael magatartása az egykori oszmán birodaloméra emlékeztet, amikor is a patriarkátus sorsa a szultánok önkényes döntéseitől függött.

Theofiloszt az elmúlt héten iktatták be tisztségébe a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában, miután elődjét a görög ortodox patriarkátus zsinata elmozdította hivatalából egy ingatlanbotrány miatt. A leváltott pátriárka állítólag kelet-jeruzsálemi egyházi ingatlanokat adott bérbe hosszú távra olyan zsidó csoportoknak, amelyek a zsidó jelenlét növelésében voltak érdekeltek a főként arabok lakta városrészben. A bérleti szerződés felingerelte az egyház többségében palesztin híveit, akik jövendő államuk fővárosaként igényt tartanak Kelet-Jeruzsálemre. Theofilosz a lapinterjúban azzal vádolta meg Izraelt, hogy megsértette a patriarkátus autonómiáját, amikor rendőröket küldött ki a leváltott Iréneusz védelmére, aki a patriarkátus székhelyén tartózkodik Jeruzsálem óvárosában.

Az új pátriárka szerint Izrael zsarolást alkalmaz, amikor elismerését attól teszi függővé, hogy fogadja el az elődje által kötött ingatlanügyletek érvényességét. Theofilosz elzárkózott az ügyletek kommentálásától, tekintve, hogy folyamatban van a fellebbezés az izraeli legfelsőbb bíróságnál. Közölte, hogy megvitatta a kérdést a Jeruzsálam ügyeiben illetékes Cahi Hanegbi tárca nélküli miniszterrel, de megállapodás nem született. Theofiloszt, aki a galileai Tábor metropolitája volt, augusztusban egyhangúlag választotta meg az ortodox egyház szent szinódusa Iréneusz utódjának. Az egyházjog alapján meg kell kapnia a Szentföldet kormányzó összes hatalom áldását: Jordánia és a Palesztin Hatóság még a nyáron elfogadta Theofilosz kinevezését, s Oroszországnak és a világortodoxiának sincs kifogása az új pátriárka személye ellen.