Valér
2 °C
8 °C

Elraboltak Irakban négy külföldi segélymunkást

MTI/AP
2005.11.28. 06:34
Elraboltak Irakban négy külföldi segélymunkást - feltehetően két kanadai, egy brit és egy amerikai állampolgárt - közölte vasárnap a szervezet, amelynek részére dolgoztak.

A bagdadi brit és amerikai nagykövetség egyaránt közölte, hogy eltűnt honfitársaikról érkezett jelentések ügyében nyomoznak.

A londoni külügyminisztérium egyik szóvivője elmondta, hogy az eltűnt brit állampolgár Norman Kember londoni lakos. Hozzátette: a brit illetékesek sürgősséggel vizsgálják azokat az értesüléseket, amelyek szerint Kembert elrabolták, de további részletekkel nem tudott szolgálni. Kember több segélyszervezetet is képviselt Irakban - közölte felesége, Pat a BBC rádiónak nyilatkozva.

Dan McTeague, a kanadai külügyminisztérium magas rangú képviselője vasárnap Montrealban megerősítette, hogy négy segélymunkást, közöttük két kanadai állampolgárt elraboltak Irakban. Mint mondta, a tárca ismeri a két kanadai állampolgár személyazonosságát, de biztonsági okokból nem teszi közzé a nevüket.

A feltételezések szerint a segélymunkásokat szombaton rabolták el Bagdad egyik nyugati peremvárosából. Szervezetük bagdadi képviselője, aki nevének elhallgatását kérte, közölte: eddig semmilyen értesítést nem kaptak az állapotukról, az őket elrabló csoportról sincs információjuk.

Ez az első eset október óta, hogy külföldieket rabolnak el Irakban. Az októberben elrabolt ír újságírót, Rory Carrollt, a túszejtők 36 órával később sértetlenül elengedték.

Tavaly és idén több mint száz külföldit raboltak el Irakban, többeket elrablóik kivégeztek, egyes kivégzésekről készült felvételeket a terroristák az interneten is közzétettek.