Megalakult a francia feketebőrűek szövetsége

MTI
2005.11.28. 15:10

A franciaországi diszkrimináció elleni hatékonyabb fellépés érdekében 56 francia egyesület a hétvégén Fekete Egyesületeket Képviselő Tanács (CRAN) néven közös szervezetet hozott létre.

A fekete bőrű francia értelmiségiek által létrehozott CRAN legfőbb célkitűzése a franciaországi etnikai diszkrimináció felmérése és a valódi esélyegyenlőség megteremtése a különböző franciaországi közösségek között az elsősorban észak- és fekete-afrikai bevándorlók leszármazottai által lakott külvárosi zavargásokat követően. A CRAN céljai közé tartozik a gyarmatosítás és a rabszolgaság emlékének elismertetése is. A szervezet a köztársasági eszme szellemében az állampolgársági származásokon felülemelkedve a színesbőrűek politikai és vallásmentes képviseletét kívánja ellátni - nyilatkozta a Libération című napilapnak a 31 éves Louis-Georges Tin szóvivő. Mint mondta: "a több mint ötmillió fekete a legjelentősebb olyan szociális csoportot képviseli Franciaországban, amelynek eddig nem volt szervezete".

Bár a CRAN nem kíván sem a bal-, sem a jobboldalhoz tartozni, a párizsi újságok szerint elsősorban baloldali személyiségek voltak jelen az alapításnál. A CRAN elnöke Patrick Lozes gyógyszerész, a centrista Unió a Francia Demokráciáért (UDF) tanácsadója lett, aki hangsúlyozta: "Mielőtt a külvárosok újra lángra kapnak, el kell készíteni az etnikai diszkrimináció mérlegét. Senki nem úszhatja meg annak a kollektív tudatnak a vizsgálatát, amely alapján társadalmunk diszkriminál a gazdasági és szociális élet minden szintjén".