Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Per az egykori szlovák náci ellen

MTI
2005.11.28. 17:12

Az ügyészség bizonyítottnak látja Ladislav Niznánsky bűnösségét, azt, hogy részt vett második világháborús atrocitásokban, civilek meggyilkolásában - hangoztatta a vád képviselője hétfőn, a 14 hónapja folyó, s végső fázisába jutott müncheni Niznánsky-perben.

A kilencvenedik életévéhez közeledő, szlovák származású Niznánskyt azzal vádolják, hogy a háború végén Szlovákiában része volt 164 civil meggyilkolásában. Az Edelweiss fedőnevű náci egység szlovák alakulata az ő vezetésével lemészárolta két falu, Élesmart (Ostry Grúnt) és Madarasalja (Klak) lakosságát, egy harmadik településen pedig 18 zsidót. Niznánsky maga állítólag húsz embert ölt meg géppisztollyal. Az akciókkal a szlovák nemzeti felkelést akarták megtorolni a háború végén, feltételezték, hogy a falvak lakossága támogatta a partizánokat.

Niznánsky ugyan azt hangoztatja, hogy bekényszerítették az alakulatba, s hogy nem vett részt tevőlegesen az akciókban, de az ügyész, Konstantin Kuchenbauer hétfőn rámutatott: Niznánsky munkájáért a vaskereszt magas fokozatát is megkapta, amit "nem osztogattak csak úgy".

Niznánskyt egyszer már, 1962-ben távollétében, halálra ítélték Besztercebányán. A háború után állítólag elszegődött a csehszlovák állambiztonsági hatóság szolgálatába. Később Nyugatra távozott, ahol az amerikai katonai elhárításnak is felajánlotta szolgálatait. Niznánsky hosszú ideig a Szabad Európa Rádiónak dolgozott és megszerezte a német állampolgárságot.