Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A pápa szerint a soá az emberiség szégyene

MTI
2005.11.30. 14:21

Az emberiség történetéből kitörölhetetlen szégyennek bélyegezte a soát XVI. Benedek pápa szerdán a vatikáni Szent Péter-téren összegyűlt mintegy 20 ezer zarándok előtt. Az egyházfő idén áprilisi megválasztása óta most ítélte el a legsúlyosabb szavakkal a holokausztot.

A pápa rendszeres heti prédikációja keretében beszélt a megsemmisítő táborokról és annak a náci hatalomnak a zsidó nép elleni gyalázatos "halálprogramjáról", amely abban az időben az ő hazáját, Németországot irányította.

XVI. Benedek, aki a vatikáni főtéren elmondott heti szentbeszédeit mindig hitbéli kérdések taglalásának szenteli, ezúttal azt az ószövetségi zsoltárt magyarázta, amely a zsidó nép által Krisztus előtt 586-ban átélt tragédiát, Jeruzsálem lerombolását és a Babilonba való száműzetést idézi fel.

"Ebben a zsoltárban mintegy jelképesen megjövendölték a megsemmisítő táborokat, amelyekben a zsidó nép ellen egy gyalázatos halálprogramot indítottak az éppen magunk mögött hagyott évszázadban. Ez a szégyen kitörölhetetlen az emberiség történetéből" - jelentette a ki az egyházfő. "Isten, aki a történelem legfőbb bírája, tudja, hogyan hallgassa meg az áldozatok kiáltásait, még ha az áldozatok időnként keserűek is vele szemben" - mondta pápa, aki még Joseph Ratzinger bíborosként többször magával a Sátánnal azonosította a nácikat.