Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Mégis megtartja az előválasztást a Fatah

MTI
2005.11.30. 16:39

Mégis megtartják a csalások miatt kedden felfüggesztett előválasztásokat a kormányzó palesztin Fatah mozgalomban - így döntött a Fatah központi bizottsága. Az előválasztásokat Mahmúd Abbász palesztin elnök utasítására állították le a tizenhat választási körzet közül tízben, miután széles körű csalások és szabálytalanságok történtek a Gázai övezetben és Ciszjordániában.

A Kelet-Jeruzsálemben élő mintegy 23 ezer Fatah-tag 40 százaléka adta le voksát kedden, a 12 képviselőjelölti helyre 40 politikus pályázott - vált ismeretessé szerdán. Az izraeli hatóságok által szabott feltételek miatt a szavazást nem a városban, hanem a környező palesztin falvakban bonyolították le.

Az előválasztásokon a merényletekben való részvétele miatt Izraelben életfogytiglani börtönbüntetését töltő Bargúti, a Fatah ciszjordániai vezetője első helyen végzett szombaton a ciszjordániai Rámalláhban.

Az előválasztások célja az, hogy a Fatah mozgalmat évtizedeken át irányító korrupt és idős vezetőket fiatal, népszerű politikusokkal váltsák fel, akik jó esélyekkel indulnának a Fatah fő ellenlábasával, a Hamásszal szemben a január 25-i palesztin törvényhozási választásokon. A mintegy félmillió tagot számláló Fatahon belül nyolcszázan pályáztak a jövendő palesztin parlament 132 képviselői helyére.