Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nincs bizonyíték a CIA németországi repülőútjaira

MTI
2005.11.30. 18:25

Ernst Uhrlau, a német hírszerzés (BND) új főnöke szerint nem rendelkeznek támpontokkal arra nézve, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) használt-e németországi repülőtereket esetleges titkos fogolyszállítások lebonyolításakor.

Uhrlau a Die Zeit című hetilapnak nyilatkozott, s azt mondta, hogy "nincsenek támpontjaink, nincsenek tények. Csak híresztelések vannak". Uhrlau nyilatkozatának részletét szerdán hozták nyilvánosságra.

Németországban élénk figyelmet keltettek azok az újságbeszámolók amelyek szerint a CIA terrorizmussal gyanúsított személyeket szállított európai helyekre, és ekkor, vagy más fogolyszállítások alkalmával európai repülőtereket vett igénybe, németországiakat is. Németországban a frankfurti és a ramsteini katonai repülőteret emlegetik leginkább, de néhány polgári légi kikötő neve is szóba került.

Frank-Walter Steinmeier, az új német külügyminiszter washingtoni bemutatkozó látogatásakor felvetette az európai aggodalmakat. Az amerikai külügyminiszternél, Condoleezza Rice-nál tett látogatása után kijelentette: örül annak, hogy (Washingtonban) megértették az európai közvélemény és az európai parlamentek nyugtalanságát. Az amerikai fél állásfoglalást ígért az európaiak felvetéseire.