Ausztria is cáfolja a CIA-gépek átrepülését

MTI
2005.11.30. 19:51

Az osztrák védelmi miniszter szerint nincs bizonyíték arra, hogy a CIA egyik repülőgépe használta volna Ausztria légteret közel három évvel ezelőtt, ahogyan az sem bizonyított, hogy a gépen foglyok lettek volna.

Günther Platter védelmi miniszter szerdán Bécsben a nemzetbiztonsági tanács ülése után adott nyilatkozatában hozzáfűzte: arra sincs bizonyíték, hogy ugyanez a gép máskor is használta volna az osztrák légteret.

Ausztriában egy német lap jelentése nyomán néhány napja a légierő parancsnoka erősítette meg, hogy 2003. január 21-én egy "gyanús" repülőgép miatt a levegőbe emelkedett az osztrák légierő két elfogó vadászgépe, amelyek az amerikai szállítógépet lefényképezték, és az osztrák légtér határáig kísérték. A légi jármű a frankfurti repülőtér katonai részéről indult.

Az osztrák védelmi miniszter - aki néhány napja helyesnek minősítette, hogy a légierő nem kényszerítette leszállásra az amerikai gépet - szerdán nem válaszolt a sajtónak arra a kérdésére, hogy Wolfgang Schüssel kancellár néhány nap múlva kezdődő washingtoni látogatásán felveti-e a CIA-gépek ügyét az amerikai elnöknek.