Valér
2 °C
8 °C

Simon Peresz kilép az Izraeli Munkapártból

MTI
2005.11.30. 20:08

Simon Peresz, az Izraeli Munkapárt egyik történelmi vezetője bejelentette szerdán, hogy kilép pártjából, és Ariel Saron jelenlegi kormányfőt támogatja a jövő márciusi, előre hozott választásokon.

"Tevékenységem a pártban véget ért. Úgy döntöttem, hogy Ariel Saront fogom támogatni, mert ő az egyetlen, aki vezethet egy békére törekvő koalíciót" - mondta Peresz a sajtó képviselőinek, hozzátéve, hogy döntése nem volt könnyű.

Egyes, az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint Peresz és Saron között megállapodás született arról, hogy Peresz a miniszterelnök pártját támogatja a választási előkészületekben, de anélkül, hogy belépne Saron új pártjába, a Kadimába. Továbbá Saron győzelme esetén Peresz erős posztot kapna a kabinetben. Valamelyik hozzá közel álló témával bíznák meg: vagy a békefolyamattal vagy a ritkán lakott Negev-sivatag és Észak-Galilea fejlesztésével.

Peresz előre megszellőztetett kilépése része annak az átrendeződésnek, amely az izraeli politikai életben beindult. Peresz három héttel ezelőtt vereséget szenvedett a munkapárt elnökválasztásán, utóda Amír Perec lett. Perec megválasztása után felmondta a koalíciót az akkor még Ariel Saron vezette Likuddal. Saron ezután kilépett a Likudból, és új pártot alapított.