A svéd kormányfő is felelős a cunami hatásaiért

MTI
2005.12.01. 16:04
Göran Persson miniszterelnök felelős azért, hogy a svéd kormány lassan és szakszerűtlenül cselekedett a több mint 500 svéd halálos áldozatot követelő, tavalyi ázsiai cunami után - állapította meg záró jelentésében az a független svéd bizottság, amelyet a felelősség megállapítására hoztak létre.

"A legnagyobb probléma az volt, hogy a kormány a válsághelyzetben nem tudta kézbe venni a gyakorlati irányítást. Ezért végső soron Göran Persson miniszterelnök a felelős" - állapította meg a Johan Hirschfeldt vezette bizottság. Laila Freivalds külügyminiszter nem adott a lakosságnak egyértelmű tájékoztatást a helyzetről. Az, hogy a kormány lassan és szakszerűtlenül cselekedett karácsony másnapján, súlyosbította a katasztrófa pszichológiai hatását, hátráltatta annak a mintegy ezer svéd turistának a segítését, aki sérülést szenvedett a szökőár nyomán, és megrázkódtatást okozott azoknak a családoknak, amelyek elveszették valamely hozzátartozójukat - írta a bizottság.

A nyugati országok közül Svédországot érte a legnagyobb veszteség: 525 állampolgára halt meg bizonyítottan, és további 18 eltűnt, majdnem mindannyian Thaiföldön.