Valér
2 °C
8 °C

Folytatódik Szaddám Huszein pere Bagdadban

MTI
2005.12.05. 06:32

Rendkívüli szigorú biztonsági intézkedések közepette és az öttagú bírói kollégium egyik tagjának lecserélésével folyatódik hétfőn Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor és öt társának pere Bagdadban. A biztonsági intézkedések megszigorítását amiatt rendelték el, hogy Bagdadban vasárnap nyilvánosságra hozták: szunnita felkelők összeesküvését fedte fel az iraki hírszerzés, az ellenállók rakétatámadást akartak elkövetni az ellen az épület ellen, ahol hétfőn folytatódik Szaddám Huszein pere. A magát 1920 Forradalmi Brigádoknak nevező csoport azt tervezte, hogy öt rakétát lő ki a bíróság épületére.

A bírói csere annak következménye, hogy a múlt héten lemondott a per egyik bírája azután, hogy tudomására jutott, a vádlottak egyike részt vehetett testvére kivégzésében. A volt iraki elnök és munkatársai ügyében eljáró különleges bíróság öt tagú, a kurd Rizgar Mohammed Amin irányítja a testületet. A többi bíró kiléte biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra, így most sem nevezték meg az illetékesek, hogy ki távozott a testületből. Csupán annyit közöltek, hogy az illető a múlt héten jelentette be döntését, és kicseréléséről a hétfőn folytatódó tárgyaláson gondoskodnak.

A volt iraki elnököt és hét társát a mostani tárgyaláson az észak-iraki Dudzsailban elkövetett vérengzés miatt vonja felelősségre egy különleges törvényszék. 1982-ben a falu 143 síita lakosát mészárolták le, megtorlásul az elnöki gépkocsioszlopa elleni támadásért. Ha a vádlottakat bűnösnek találják, halálbüntetés vár rájuk.