Rice elutasítja a CIA börtöneivel kapcsolatos EU-bírálatokat

MTI
2005.12.05. 15:47

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter újólag visszautasította hétfőn azokat az európai bírálatokat, amelyek a terroristagyanús személyekkel való amerikai bánásmódot érték. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által gyűjtött értesülések terrorcselekmények megelőzését tették lehetővé, így életeket mentettek meg Európában és az Egyesült Államokban - mondta, mielőtt elindult európai körútjára.

Közvetlenül azonban nem tért ki a kelet-európai országokban működő állítólagos CIA titkos börtönökre. "Nem vitathatunk meg olyan híreket, amelyek veszélyeztetnék hírszerzési, rendőri vagy katonai műveleteink sikerét" - mondta indulása előtt a marylandi Andrews légitámaszponton.

"Az Egyesült Államok nem engedélyezi, nem tűri el a kínzást semmilyen körülmények között sem" - mondta hétfői nyilatkozatában az amerikai diplomácia vezetője. Hozzátette, hogy a foglyok kihallgatása során az amerikai hatóságok az Egyesült Államok törvényeinek, alkotmányának és nemzetközi kötelezettségeinek megfelelően járnak el. Végül kijelentette: a terrorizmusellenes közös harc során az európai szövetségeseknek bízniuk kellene az amerikai hatóságok eljárásaiban. El kellene dönteniük, hogy akarnak-e együttműködni az Egyesült Államokkal a terrortámadások megelőzésében, és azt is, mennyi kényes információt hozhatnak nyilvánosságra ezzel az együttműködéssel kapcsolatban.