Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A VMDK együttműködik az szerb radikálisokkal

MTI
2005.12.05. 15:53

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) kinyilvánította, hogy kész együttműködni a Szerb Radikális Párttal (SRS), s ezzel voltaképpen elsőként lépte át azt a határvonalat, amelyet hallgatólagosan húztak meg a milosevici uralom megdöntése után a "demokrata tömbbe" sorolt rendszerváltó szerbiai pártok.

Páll Sándor a Gradjanski List című újvidéki napilapnak adott múlt heti interjúban jelentette be, hogy a VMDK kész "minden hatalmi szinten" együttműködni a radikálisokkal. Bár a VMDK nem túl "tehetős", összesen 18 önkormányzati képviselőjével még a szűkös vajdasági magyar politikai porondon is "törpepártnak" számít, Páll nyilatkozatára mégis felfigyeltek Belgrádban.

Páll Sándor az MTI-nek nyilatkozva kifejtette, hogy pártja elsősorban helyhatósági szinten működne együtt az SRS-sel, de mivel a radikálisok előbb-utóbb országos szinten is hatalomra jutnak, bővülnek majd az együttműködési lehetőségek. Páll cáfolta, hogy pártja ezzel "rehabilitálná" a seselji radikálisokat. Álláspontja szerint "nem a VMDK, hanem Európa fogja rehabilitálni az SRS-t".

Vojislav Seselj radikális pártvezér jelenleg feltételezett háborús bűnös, a hágai Nemzetközi Törvényszék egyetlen olyan vádlottja, akit a Vajdaságban történt háborús bűntényekkel, kisebbségi horvátok elűzésével vádolnak.