Bernadett
0 °C
4 °C

Felmentették a terrorizmussal vádolt palesztin professzort

MTI
2005.12.07. 06:31
Nem találta bűnösnek kedden a floridai Tampa bíróságán az esküdtszék azt a palesztin származású számítástechnikai professzort, akit azzal vádoltak, hogy a jótékonykodás leple alatt az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezetnek gyűjtött pénzt az Egyesült Államokban, illetve részt vett volna külföldi terrorcselekmények kitervelésében.

Sami Al-Arian egyetemi tanár 2003 februári letartóztatását John Ashcroft akkori igazságügyi miniszter jelentette be a tévében drámai felhangokkal egy olyan időszakban, amikor a levegőben lógott az Irak elleni háború.

A 47 éves férfit az öthónapos per végén az esküdtek nyolc vádpontban felmentették, kilenc további pontban pedig nem tudtak egyetértésre jutni. A már 33 hónapja rács mögött ülő férfi egyelőre börtönben marad, amíg az államügyészség el nem dönti, hogy kezdeményezi-e a per újratárgyalását.

Al-Arian Kuvaitban élő palesztin családban született. 1975-ben érkezett az Egyesült Államokba, 1986-tól letartóztatásáig a Dél-Floridai Egyetem műszaki karának számítástechnikai professzora volt. A 2003 évi vádemelés után elbocsátották.