Klaudia
-3 °C
3 °C

Biciklis merénylő robbantott Bangladesben

MTI
2005.12.08. 09:33

Egy biciklis merénylő robbantotta fel magát Banglades északi részén, Netrakona város egyik zsúfolt utcáján csütörtökön, a hatalmas erejű pokolgép legalább öt embert megölt, több tucatnyit pedig megsebesített az első jelentések szerint. Az észak-bangladesi településen alig néhány órával korábban a rendőrség hatástalanított egy ugyancsak nagy erejű pokolgépet. Egyelőre nem tudni, mi állhat a terrorcselekmény hátterében.

A dél-ázsiai országban az elmúlt hónapokban több pokolgépes merényletet hajtottak végre szélsőségesek. A hatóságok azt gyanítják, hogy a terrorcselekmények mögött a Dzsumatul Mudzsahidín nevű betiltott szervezet áll, amely iszlám államot akar létrehozni a 90 százalékban muzulmán, de világi törvények által kormányzott Bangladesben. A szervezetet az idén tiltották be a szintén iszlámista Dzsagrata Muszlim Dzsanatával együtt, mert tagjaik a feltételezések szerint gyilkosságok, rablások és pokolgépes merényletek sorozatát követték el az utóbbi években.

Legutóbb a múlt héten robbantott két pokolgépet is - összesen 15 ember halálát okozva - a Dzsumatul Mudzsahidín, s ezt követően, december elején a hatóságok a szervezet több ezer hívét vették őrizetbe, köztük korániskolák tanulóit, arab nyelvtanárokat és iszlám hitszónokokat.