Valér
4 °C
8 °C

Iszlám államok a terrorizmus ellen

MTI
2005.12.08. 20:11

A terrorizmus elleni közös harcra vállaltak kötelezettséget az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) tagállamai a szaúd-arábiai Mekkában csütörtökön befejeződött kétnapos csúcsértekezletükön. Zárónyilatkozatukban a résztvevők hangoztatták, hogy a terrorizmus elleni eltökélt küzdelmük keretében a tagországok törvénykezésüket ehhez a harchoz igazítják. Ugyancsak kemény fellépést ígértek az iszlám vallás szeretetet, békét és megértést hirdető tanainak eltorzítását célzó, a tudatlanságot, a bezárkózást, a gyűlöletet és a vérontást magasztaló, eltévelyedett dogmák hirdetői ellen.

Az 57 országot tömörítő szervezet vezető politikusai felkérték a tagállamokban tevékenykedő, nagytekintélyű iszlám jogtudósokat (ulemákat), hogy vessék latba befolyásukat a "deviáns kisebbségek", vagyis a szélsőséges iszlámista csoportok leleplezésére. Ekmeleddin Ihsanoglu, az OIC török főtitkára a csúcsértekezlet első napján elhangzott felszólalásában hangsúlyozta: "a terrorizmus bűn, amely ellen minden egyes muzulmánnak harcolnia kell".

A rendkívüli iszlám csúcsra, amelynek célja a "vad támadásnak" kitett iszlám védelme volt, 40 tagállam küldte el képviselőjét, de nem mindegyik legmagasabb szintű vezetőjét. A legfontosabb hiányzók között volt Bassár el-Aszad szíriai és a Franciaországban gyógykezelt Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök, valamint Recep Tayyip Erdogan török kormányfő.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft