Benedek
-5 °C
5 °C

Fatvát mondtak ki a tálibok az afgán elnökre

MTI
2005.12.11. 10:18
Az afganisztáni tálib gerillák fatvát (kötelező érvényű vallási rendeletet) adtak ki, amelyben felszólítják a híveket, hogy gyilkolják meg "az amerikai és brit hitetleneket kiszolgáló" Hamid Karzai elnököt, miközben egy öngyilkos merénylő vasárnap pokolgépet robbantott egy amerikai konvoj közelében.

A tizenkét oldalas, pastu nyelven írt fatvát Afganisztán déli részén terjesztik. A vallási rendelet ismételten felszólít a hitetlenek és kiszolgálóik elleni szent háborúra.

"Kötelességgé vált a dzsihád (szent háború) az amerikaiak és a britek rabszolgái, közöttük Hamid Karzai ellen, és megérdemlik, hogy megöljék őket" - áll a fatvában.

Az amerikai és az afgán ellenzéki erők 2001 végén döntötték meg a tálibok uralmát, miután azok nem voltak hajlandók kiadni Oszama bin Ladent, a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások kitervelőjét. A tálib harcosok azóta háborúskodnak a Washington támogatta Karzai-kormánnyal és az amerikai erőkkel. A harcok során több mint 1100 ember halt meg, közöttük közel 60 amerikai katona.