Auguszta
-3 °C
2 °C

Schwarzenegger megmentheti a gyilkos gyerekkönyvírót

MTI
2005.12.12. 16:50

Már csak Arnold Schwarzeneggernek, az egyesült államokbeli Kalifornia szövetségi állam kormányzójának kegyelme mentheti meg a méreginjekciótól a négyszeres gyilkosságért 1984-ben halálra ítélt Stanley "Tookie" Williams egykori bandatagot, aki a börtönben megtérve gyerekkönyveket írt, amelyekben saját életének a tanúsága alapján is óva inti olvasóit attól, hogy a bűn útjára lépjenek.

A kaliforniai legfelsőbb bíróság november 30-án utasította el a kivégzés elhalasztására benyújtott kérelmet, majd vasárnap az újabb kérelmet is. A beterjesztés arra hivatkozott, hogy a vád egyik tanúja eltitkolta bűnös előéletét. Az ügyvédek szövetségi bírósághoz is fordulhatnak még, bár sok reményt aligha fűzhetnek hozzá. Williams a gyilkosságokat sosem ismerte be. A sajtóban ügye vezető hír, amióta hollywoodi hírességek álltak ki megkegyelmezése érdekében.

Az 51 éves afro-amerikai Stanley "Tookie" Williamst még 1981-ben ítélték halálra 1979-ben elkövetett négyszeres gyilkosság vádjával. Williams az egyik alapítója volt 1971-ben a Crips nevű utcai bandának, amely véres harcokat vívott a rivális Bloods bandával. A börtönben töltött több mint két évtized során írt gyerekkönyveiért többször javasolták irodalmi Nobel-díjra és Nobel-békedíjra is.

Williams megkegyelmezéséért olyan hollywoodi személyiségek álltak ki, mint Susan Sarandon, Tim Robins, Laurence Fishburn, Danny Glover, Angelica Huston, Mairead Corrigan, Jamie Foxx, illetve Snoop Dogg rapénekes, aki maga is a Crips banda tagja volt egykor, valamint Jesse Jackson fekete bőrű polgárjogi harcos. Foxx egy tévéfilmben Williamst alakította, Snoop Dogg rapszámot írt a "halálsoron" lévő afro-amerikai íróról, aki számos sodródó fiatalnak a reménysugarat jelentheti.