Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Schwarzenegger nem kegyelmezett a bandaalapítónak

MTI
2005.12.12. 22:41

Nem kegyelmez meg a négyszeres gyilkosságért 1981-ben halálra ítélt Stanley "Tookie" Williams egykori bandatagnak, a börtönben megtért gyerekkönyvírónak Kalifornia amerikai szövetségi állam kormányzója. Arnold Schwarzenegger közép-európai idő szerint hétfőn este jelentette be döntését.

Az elítélten közép-európai idő szerint kedden reggel 9 óra után egy perccel méreginjekcióval hajtják végre a halálos ítéletet a San Quentin börtönben.

A kaliforniai legfelsőbb bíróság november 30-án, majd december 11-én is elutasította a kivégzés elhalasztására benyújtott kérelmet. Stanley "Tookie" Williams ezután már csak abban reménykedhetett, hogy a kormányzó kegyelemből életfogytiglani börtönre változtatja a halálos ítéletet társadalmi szempontból hasznos írói munkássága alapján.

Az 51 éves afro-amerikai Stanley "Tookie" Williams a halálos ítélet kihirdetése után eltelt több mint két évtized során a börtönben megtért, és gyerekkönyveket írt, amelyekben saját életének tanúsága alapján is óva inttette olvasóit attól, hogy a bűn útjára lépjenek. Könyveiért többször javasolták irodalmi Nobel-díjra és Nobel-békedíjra is. A vád szerint 1979-ben elkövetett gyilkosságokat sosem ismerte be.

Williams az egyik alapítója volt 1971-ben a Crips nevű utcai bandának, amely véres harcokat vívott a rivális Bloods bandával. A banda azóta szinte valamennyi amerikai államban megvetette lábát.

Williams megkegyelmezéséért olyan hollywoodi személyiségek álltak ki, mint Susan Sarandon, Tim Robins, Laurence Fishburn, Danny Glover, Angelica Huston, Mairead Corrigan, Jamie Foxx, illetve Snoop Dogg rapénekes, aki maga is a Crips banda tagja volt egykor, valamint Jesse Jackson fekete bőrű polgárjogi harcos. Foxx egy tévéfilmben Williamst alakította, Snoop Dogg rapszámot írt a "siralomházban" lévő afro-amerikai íróról, aki számos sodródó fiatalnak a reménysugarat jelentheti.

Kaliforniában még egyetlen kormányzó sem gyakorolt kegyelmet halálraítélttel azóta, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság tízéves moratórium után 1976-ban visszaállította a halálbüntetést. A 29 évvel ezelőtti döntés óta december 2-án hajtották végre az ezredik kivégzést az Egyesült Államokban. Kaliforniában azóta mindössze 11 kivégzést hajtottak végre, míg a kisebb lélekszámú Texasban 355-öt.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft