Izrael a ciszjordániai telepek bővítésére készül?

MTI
2005.12.14. 08:48

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter engedélyezte, hogy három ciszjordániai telepen 249 új lakást építsenek és 50 új lakókocsit állítsanak fel - írta szerdán a Jediót Ahronót című izraeli napilap.

A jelentés szerint Mofaz röviddel azelőtt adta ki az engedélyt, hogy kilépett a jobboldali Likud pártból és csatlakozott Ariel Saron kormányfő új pártjához, a Kadimához. A lap tudni véli, hogy a döntéssel a telepes vezetők támogatását kívánta elnyerni a Likud december 19-i belső választásán, ahol a párt elnökét választják meg.

A lap idézte Mofaz hivatalát, amely szerint "az engedélyeknek nincs politikai jelentőségük és politikai összefüggésük". A Jediót Ahronót szerint Mofaz 200 lakás építését engedélyezte Maale Adumímban, a Kelet-Jeruzsálem melletti legnagyobb ciszjordániai telepen, 40-et Arielben, több más lakásét a Náblusz közelében lévő Har Bracha telepen és negyven lakókocsi felállítását a Betlehem közelében lévő Nokdim településen.

Az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország útitervként ismertté vált közel-keleti terv előírja a palesztin területeken lévő telepek bővítésének befagyasztását.