A kínzás tilalmáról fogadott el törvényt az USA

MTI
2005.12.15. 22:04
George Bush amerikai elnök hónapokon át tartó huzakodás után elfogadta John McCain republikánus párti szenátor törvény-kiegészítését, amely megtiltja a terrorizmussal gyanúsított személyekkel való kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot.

Az elnök és a szenátor csütörtökön jelentette be a hírt a sajtónak. A kiegészítés fehér házi elfogadását megállapodásnak nevezték, amely, mint az elnök hangsúlyozta, világossá teszi ország és világ előtt, hogy az amerikai kormány nem alkalmaz kínzást és külföldön és belföldön egyaránt betartja a tilalmat előíró nemzetközi konvenciót.

A Fehér Ház korábban még azzal fenyegetőzött, hogy az elnök megvétózza azt a két katonai költségvetési törvényt, amelyhez a szenátusban a kiegészítést fűzték. Dick Cheney alelnök személyesen közbenjárva próbálta elérni, hogy a Központi Hírszerző Ügynökséget mentesítsék a tilalom alól. Az érvelése szerint a kivétel bizonytalanságban tartaná a gyanúsítottakat, akik a tilalom tudatában szívósabban tagadnának.

A kongresszus többsége azonban McCain szenátor mellett állt. A szenátus 90 igen szavazattal fogadta el a kiegészítést, a képviselőház pedig szerdán este úgy foglalt állást, hogy a tilalmat be kell venni a közös törvényváltozatokba, amiről hosszú ideje egyeztetések folytak törvényhozás két háza, valamint a Fehér Ház között.

McCain szenátor annak idején Vietnamban harcolt, több évet töltött fogságban és személyesen tapasztalta meg, hogy mit jelent a kínzás.

McCain kiegészítése megtiltja a terrorizmussal gyanúsított személyekkel való kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot, függetlenül attól, hogy milyen amerikai hivatalos szerv foglyai és hol őrzik őket.