Valér
4 °C
8 °C

Salom: a Hamász győzelme visszavetné a közel-keleti térséget

MTI
2005.12.17. 14:42

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter szerint a szélsőséges Hamász fegyveres szervezet győzelme a január 25-i palesztin parlamenti választásokon 50 évvel visszavetné a közel-keleti térséget. Salom az izraeli közszolgálati rádiónak szombaton adott nyilatkozatában leszögezte: Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének távol kell tartania a Hamászt a választásoktól, mivel a csoport számos halálos végű merényletet követett el Izrael ellen.

A külügyminiszter szavainak külön aktualitást adott, hogy a Hamász a héten több ciszjordániai városban elsöprő győzelmet aratott a helyhatósági választásokon. Ez a palesztinok elégedetlenségét jelezte a 40 éve vezető szerepet betöltő Fatahhal szemben, amelyet sokan autokratának és korruptnak tartanak. A Fatahban csütörtökön bekövetkezett szakadás pedig, amelynek nyomán a párt fiataljai külön listán akarnak indulni, egyenesen a Hamász januári esélyeit növeli. Salom ezzel kapcsolatban üdvözölte az amerikai képviselőháznak azt a pénteki döntését, amely elítélte a Hamász részvételét a palesztin választásokon. A 397-17 arányban elfogadott határozat kimondja: ha egy olyan szervezet lép be a palesztin kormányba, mint a Washington által a terrorista csoportok listáján szereplő Hamász, ez azzal járhat, hogy a Palesztin Hatóság elveszti az amerikai pénzügyi támogatásokat, és vége lesz az Egyesült Államokhoz fűződő "normális kapcsolatoknak" is.

Az izraeli diplomácia vezetője sejtetni engedte, hogy mivel a Hamász választási részvétele ellentétes Izrael érdekeivel, megteszik a szükséges lépéseket ennek megakadályozására, például korlátozzák a palesztinok szabad mozgását a szavazás napján.