Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Afgán médiumokat fenyegettek meg a tálibok

MTI
2005.12.18. 19:26

Támadással fenyegettek meg az afganisztáni tálib felkelők vasárnap magán televízió- és rádiótársaságokat, melyeket azzal vádolnak, hogy hamis információkat terjesztenek és hogy az országban állomásozó amerikai csapatok szócsöveiként működnek. Elsősorban a 2004-ben alapított Tolo TV-t vádolják a tálibok azzal, hogy hamis híreket sugároz. Az Omar molla szökésben lévő tálib szellemi vezető neve alatt közzétett közlemény szerint "a médiában, különösen a Tolo TV-ben megjelenő hírek hamisak", és ezek a tömegtájékoztatásai eszközök "az amerikai megszállók szócsövei".

Különösen egy interjú miatt tiltakoztak, amelyben egy tálib vezetőként bemutatott csuklyás férfi tagadja, hogy a táliboknak közük lenne egy gépkocsivezető halálához. A közlemény szerint a tévé állításával ellentétben nem egy tálib vezető látható a felvételen, hanem a tévé egyik riportere álöltözetben. Szintén cáfolták az tévécsatornának azt a hírét, hogy tálib parancsnokok tárgyalásokat folytatnának a kormánnyal.

A tálib rendszert az Egyesült Államok vezette offenzíva döntötte meg 2001-ben, azóta tart véres lázadásuk, ami az ország keleti és déli részén összpontosul.