Adalbert
15 °C
21 °C

A duma visszaadná a sárospataki könyveket

MTI
2005.12.19. 17:29

Az orosz alsóház második olvasatban is jóváhagyta a sárospataki református kollégiumi kötetek visszaadását. A duma hétfői pótplénumán, Borisz Grizlov házelnök vezénylete alatt 347 képviselő szavazta meg az 1945-ben a Szovjetunióba vitt kötetek visszaadásáról szóló törvénytervezetet, míg 36-an szavaztak ellene csupán, és egy képviselő tartózkodott.

A harmadik olvasatra, vagyis a végleges jóváhagyásra a január 10-ig tartó újévi ünnepek után kerülhet sor. Az alsóházi jóváhagyás után a törvény a felsőház elé kerül, majd Vlagyimir Putyin elnök aláírása nyomán léphet hatályba. A kötetek Putyin jövő év elején esedékes látogatásának idejére visszakerülhetnek Magyarországra.

Nem egészen világos, hogy pontosan hány kötet kerülhet vissza Sárospatakra a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin Könyvtárból, ahol azokat 1960 óta tárolták. Az orosz törvénytervezet kísérőszövegében 134 kötet szerepel. A könyvtár igazgatónője szeptemberben azt mondta, hogy még egy (135-ik) kötetben is meglelték a sárospataki pecsétet. Egy magyar szakértő további néhány (összesen 146) kötetről beszélt.