Géza
-11 °C
-4 °C

Ausztriában meghalt egy náci orvos

MTI
2005.12.22. 20:21

Ausztriában meghalt Henrich Gross orvos, akit náci múltja miatt többször is bíróság elé állítottak fogyatékos gyerekek halálában való vétkesség miatt, de mindig megúszta a büntetést. Az osztrák hírszolgálati iroda Gross családjára hivatkozva adta hírül csütörtökön, hogy 91 éves korában december 15-én elhunyt az orvos.

Gross 1932-ben csatlakozott a Hitlerjugendhez, majd az SA (Sturmabteilung - a nemzetiszocialista párt rohamosztaga), az Anschluss után pedig az NSDAP (Nemzetiszocialista Német Munkáspárt) tagja lett. A férfi 1940-től dolgozott orvosként, 1944-től Bécsben részt vett a nácik eutanázia-programjában, amelyet az "értéktelen életek" megsemmisítésére hajtottak végre.

Grosst a háború után azzal vádolták, hogy 9 fogyatékos gyerek halálában vétkes. Először 1950-ben állították bíróság elé, és két év börtönre ítélték egy gyermek halálában való részessége miatt, a fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet, és az eljárást megszüntették ellene.

Azt követően orvosként dolgozott, a gyermekaggyal foglalkozó kutatásaiért még díjat is kapott, amelyet azonban később visszavettek tőle. A férfi ellen számos további alkalommal indult bírósági eljárás, de végül mindig megúszta elmarasztalás nélkül. Legutóbb 2000-ben állt bíróság előtt, de fokozódó elmegyengesége miatt egy fél órás tárgyalás után ejtették az ügyet.