Klaudia
-4 °C
2 °C

Vád egy terrorizmussal gyanúsított személy ellen Londonban

MTI
2005.12.23. 00:13

A londoni rendőrség vádemelési javaslattal bíróság elé küldött csütörtökön egy diákot a július 21-i, félresikerült merénylettel kapcsolatban. A 23 éves Adel Yahya pénteken kerül bíróság elé. Kedden fogták el London Gatwick repülőterén, ahová Etiópiából érkezett. A Scotland Yard közlése szerint terrorcselekményre adott megbízás, illetve terrorcselekmény előkészítése és ilyenre történő uszítás gyanújával vették őrizetbe, a július 21-én kudarcba fulladt merénylettel összefüggésben.

Ennek a támadásnak a megkísérlői ugyanolyan összetételű robbanószert próbáltak működésbe hozni, mint amilyennel a két héttel korábbi, a merénylőkkel együtt 56 halálos áldozattal járó négyes londoni öngyilkos robbantás végrehajtói is elkövették az eddigi legvéresebb ilyen jellegű nagy-britanniai merényletet.

Szakértői vélemények szerint azonban a július 21-ei merényletkísérletben használni kívánt robbanóelegy olyan mértékben lebomlott, hogy a gyújtószerkezeteknek nem sikerült működésbe hozniuk a pokolgépeket. Ezzel a robbantási kísérlettel kapcsolatban eddig 15 személy ellen emeltek vádat, illetve készítenek elő vádemelési javaslatot.