Klaudia
-4 °C
2 °C

Cáfolják a választási csalást az iraki síiták

MTI
2005.12.24. 14:38
Cáfolják a választási csalást a győztes iraki síiták, és ragaszkodnak ahhoz, hogy az új miniszterelnök az ő soraikból kerüljön ki.

Az Egyesült Iraki Szövetség (UIA) egyik vezetője kijelentette, hogy nem hátrálnak meg az ellenfeleik vádjai elől, és "nem lesz új szavazás". "El kell fogadnunk az eredményeket és a nép akaratát" - mondta.

A nem hivatalos, és csak majdnem teljes eredmények szerint az UIA a vártnál jobban teljesített egyes kulcsfontosságú körzetekben, például Bagdadban, ahol a szavazatok 59 százalékát kapta, szemben fő szunnita riválisával, amely csak 19 százalékot szerzett.

Az eredmények láttán kéttucatnyi szunnita csoportosulás csalást kiáltott, s azt állítja, hogy a szavazást előre elrendezték, a választási bizottság pedig részrehajló volt. Új szavazásra szólítottak fel: követelésüket nagy tüntetéssel támogatták meg pénteken Bagdadban.

Azok, akik panaszkodnak, a kijelentéseikkel azt bizonyítják, hogy a terroristák mellett állnak - mondta az UIA nevében beszélő Dzsavad al-Maliki.

Közölte, hogy a síita szövetség ragaszkodik a miniszterelnöki poszthoz, de jelöltjüket addig nem nevezik meg, amíg nyilvánosságra nem hozzák a választások végeredményét, ami a jövő év elején várható. Bennfentesek szerint két fő jelölt van: Ibrahím al-Dzsaafari jelenlegi miniszterelnök az Iszlám Dava pártból és Ádel Abdel-Mahdi köztársasági alelnök az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsából.

Maliki közölte, hogy győzelmük ellenére koalíciós kormányban gondolkodnak, és máris megkezdődött a párbeszéd erről a pártokkal. Bagdadban szombat délelőtt 11 ember esett különféle merényletek áldozatául, a hatóságok pedig hat ismeretlen személy megkötözött kezű, bekötött szemű holttestére bukkantak.