Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Izrael folytatja a célzott likvidálásokat a palesztin szélsőségesek között

MTI
2005.12.25. 14:58

Izrael folytatja a célzott likvidálásokat a palesztin szélsőségesek között Saul Mofaz védelmi miniszter szerint, továbbá a Gázai övezet mentén fokozza akcióit azok ellen a palesztin fegyveresek ellen, akik rakétákat lőnek ki izraeli településekre. Mofaz név nélkül nyilatkozó kormányforrások szerint a vasárnapi kormányülésen adott tájékoztatást az izraeli hadsereg lépéseiről, azon a tanácskozáson, amelyen már az egy héttel ezelőtti kisebb agyérgörcsből felépült miniszterelnök, Ariel Saron elnökölt.

Az izraeli védelmi tárca vezetője december elején adott szabad utat adott az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet vezetői elleni célzott gyilkosságoknak a Netánjában elkövetett, öt emberéletet követelő öngyilkos merénylet után. Az izraeli hadsereg csütörtökön este kapott parancsot a védelmi minisztertől, hogy fokozza akcióit azok ellen a palesztin fegyveresek ellen, akik rakétákat lőnek ki izraeli településekre, s akadályozza meg a palesztinok mozgását azokban a körzetekben, ahonnan a házilagos készítésű Kasszám-rakétáikat kilövik Izraelre. Csütörtökön öt izraeli katona sebesült meg a dél-izraeli Askelón város térségében egy lövedéktől. E támadásokra az izraeli tüzérség válaszolt.

Saron kormányfő már csütörtökön rábólintott arra, hogy Izrael és a Gázai övezet határának mentén két kilométer mélységű "steril zónát" hozzanak létre. Izraeli kormányforrások szerint e biztonsági övezet létrehozásánál nincs szó szárazföldi akciókról, vagyis az izraeli csapatok nem hatolnak be a Gázai övezetbe, amelynek megszállt településeit szeptember 12-én ürítették ki. A palesztin szélsőségesek szeptember 12. óta több mint 240 házilagos készítésű rakétát és más lövedéket lőttek ki izraeli területekre.