Alfréd
-2 °C
2 °C

Módosíthatják a népszavazási törvényt Montenegróban

MTI
2005.12.26. 18:35
Láthatóan megtette a jótékony hatását a podgoricai politikai vezetőkre a velencei bizottság állásfoglalása és Brüsszel hathatós nyomása: a montenegrói szakadárok zászlóvivője, Milo Djukanovic kormányfő hétfőn beadta a derekát, javaslatot téve az ellenzéknek a népszavazási törvény módosítására. Djukanovic hétfőn közölte, hogy az ügydöntő népszavazás érvényességének küszöbét a szavazásra jogosult polgárok 25-40 százalékának igenlő szavazata között kell keresni. A kormányfő sietett hozzátenni, hogy továbbra is jónak tartja a jelenlegi népszavazási törvényt, ugyanakkor Djukanovic nyilatkozata azt jelzi, hogy a szakadár kormányoldal lassanként visszatáncol korábbi álláspontjától, miszerint a jogszabályt semmiképpen sem kell módosítani.

A hatályos törvény ötvenszázalékos részvételi küszöbhöz és legalább ötven százalék "igen" szavazathoz köti a köztársaság jogállásának megváltoztatását. Az ellenzékiek ezt keveslik, mondván, ötvenszázalékos részvételnél megtörténhet, hogy a szavazásra jogosult polgárok negyede hoz erről döntést.

A velencei bizottság két héttel ezelőtt úgy foglalt állást, hogy a törvény nem ellenkezik ugyan a nemzetközi normákkal, de tekintettel a beharangozott referendum jelentőségére a főbb politikai erőknek egyetértésre kell jutniuk abban, mekkora döntő többség szükségeltetik a népszavazás legitimitásához. A velencei bizottság állásfoglalása után Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője azonnal Podgoricába küldte közvetíteni különmegbízottját, Miroslav Lajceket.

Milo Djukanovic hétfőn leszögezte, hogy 2006. áprilisában mindenképpen megtartják a referendumot, és szerinte addig sikerül kiegyezni az ellenzékkel, amelyet Lajcek rá tudott venni arra, hogy tárgyaljon a kormányoldallal.