Géza
-12 °C
-4 °C

Tizenegy rendőrt ítéltek el Üzbegisztánban

MTI
2005.12.28. 14:16

Tizenegy rendőrt ítéltek el Üzbegisztánban a májusi andizsáni zavargások ügyében "hanyagság" címén. Az üzbég legfelsőbb bíróság szerdai taskenti ítélete szerint az andizsáni rendőrség nem hozott megfelelő intézkedéseket a "terrorista támadások" megakadályozására annak ellenére, hogy előzetesen tájékoztatták a hatóságokat egy "szélsőséges vallási csoport összeesküvéséről."

Andizsán rendőrfőnökét, két helyettesét, valamint további hat rendőrt 2-től 3 évig terjedő börtönre ítélték hanyagság és hatalommal való visszaélés bűntette miatt. Egy másik rendőrt közmunkára ítéltek. Egy taskenti börtön két orvosa 8, illetve 11 évi börtönt kapott, mivel 6000 dollár ellenében mobiltelefonhoz juttatták Akram Juldasevet, az Akramia üzbég csoport vezetőjét. Az Akramiát a hatóságok a zavargásokat kirobbanó terrorista csoportnak tekintik.

Május 13-ra virradó éjjel egy fegyveres csoport kiszabadított az Akramiához tartozó 23 üzletembert, akiket szélsőséges iszlám tevékenységgel vádoltak. A hadsereg beavatkozott és tüzet nyitott nemcsak a felkelőkre, hanem az utcára vonult több ezer tüntetőre is, akik életkörülmények javítását követelték. A különböző emberi jogi és civil szervezetek szerint akár ezer halottja is lehetett a vérengzésnek, Taskent azonban csak 187 áldozatot hajlandó elismerni és mindeddig megtagadta, hogy nemzetközi bizottság vizsgálja ki az eseményeket.