Géza
-11 °C
-4 °C

Lövöldözés Kosovska Mitrovicában

MTI
2005.12.28. 15:13

Súlyos bűntények sorozata rázta meg az elmúlt három napban az etnikai vonalak mentén megosztott Kosovska Mitrovicát, de a pristinai közvéleményt ennél jobban aggasztja az, hogy állítólag romlott a tüdőrákban szenvedő Ibrahim Rugova tartományi elnök egészségi állapota.

A belgrádi híradások arról számoltak be szerdán, hogy kedd este ismeretlen tettesek tüzet nyitottak a koszovói rendőrség egyik gépkocsijára a város déli, albánok lakta részében. Tűzharc robbant ki, de a támadók kereket oldottak. Ezzel egy időben a Mitrovica mellett Zvecanban ismeretlen tettesek kézigránátot dobtak egy ház udvarába.

Az elmúlt két napban ez már a sokadik súlyos incidens a tartomány örökké "nyugtalan" városában: hétfőre virradóra két szerb férfira lőttek rá - mindketten súlyosan megsebesültek -, keddre virradóra pedig egy tömbházra nyitottak tüzet hasonlóképp a város északi, szerbek lakta felében.

A mitrovicai bűntényeknél azonban láthatóan sokkal jobban leköti a pristinai média figyelmét Ibrahim Rugova romló egészségi állapota. Egy héttel ezelőtt láttak napvilágot olyan hírek, hogy rosszabbodott a tüdőrákban szenvedő politikus egészsége, egyes hírközlők halálhírét is keltették. Rácáfolva a kósza hírekre Rugova megjelent a nyilvánosság előtt, de azóta az elnököt nem látták.