Mulasztások Ratko Mladic felkutatásában

MTI
2005.12.28. 18:54

Zoran Stankovic szerbia-montenegrói védelmi miniszter elismerte szerdán, hogy a hadsereg mulasztásokat követett el a Nemzetközi Törvényszék (NT) iránti kötelezettségeinek teljesítésében, aminek egyik következménye az, hogy még mindig szökésben van Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai parancsnok, akit a srebrenicai mészárlás főfelelősének tart a hágai székhelyű bíróság.

A tárcavezető azután beszélt erről, hogy szerdán jelentést tett a szerbiai, a montenegrói és az államközösség vezetőiből álló legfelsőbb védelmi tanácsnak (VSO) azokról a mulasztásokról, amelyeket a hadsereg vétett az NT-vel való együttműködésben. A VSO közleményt adott ki ülése után, amelyben követelte a védelmi tárcától azoknak a katonatiszteknek a felelősségre vonását, akik figyelmek kívül hagyták a védelmi tanács és a minisztérium utasításait.

Rasim Ljajic, az NT-vel való kapcsolattartásért felelős belgrádi kormánytanács elnöke a belgrádi vezetők közül elsőként ismerte el kedden, hogy jelek szerint a hadsereg egyes aktív tagjai ma is kapcsolatban állnak Mladiccsal.