József, Bánk
-7 °C
0 °C

Rendőrségi nyilvántartásba vették Pinochetet

MTI
2005.12.29. 12:06

Első ízben készült rendőrségi nyilvántartás Augusto Pinochet volt chilei diktátorról, hogy megnyithassák dossziéját a chilei ellenzékiek 1975-ös meggyilkolását vizsgáló perhez.

A rendőrség és polgári nyilvántartás illetékesei dehesai luxusvillájában keresték fel a 90 éves, egyre súlyosabb agyérelmeszesedésben szenvedő tábornokot, akit november 23 óta házi őrizetben tartanak, ujjlenyomatot vettek róla, valamint elkészítették szemből és profilból is fotóját. Pinochet ügyvédje "önkényesnek és sértőnek" nevezte az eljárást, az áldozatok családjait képviselő ügyvéd viszont emlékeztetett arra, hogy "a chilei büntetőeljárási jog szerint normális lépésről van szó". Korábban ugyanitt már kihallgatták Pinochetet, sőt jártak nála ingatlanszakértők is felmérni a villa értékét.

Pinochetet az emberi jogok megsértésével vádolják a "Colombo-akció" miatt, amelynek során a chilei Baloldali Forradalmi Mozgalom (MIR) 119 tagját gyilkolták meg. Vádolják továbbá a Chilében 17 évig kormányzó volt diktátort adócsalással is, miután felfedezték külföldi, köztük amerikai és svájci bankokban vezetett titkos számláit.