Valér
2 °C
8 °C

Pokolgép robbant az indonéziai Celebesz szigetén

MTI
2005.12.31. 08:45

Hat ember meghalt és negyvenöten megsebesültek egy pokolgépes robbanásban szombat hajnalban az indonéziai Celebesz-(Sulawesi) sziget Palu városának piacán - közölte a rendőrség és a helyi média. Az áldozatok közül többen feltehetően keresztények. Oegroseno celebeszi rendőrfőnök tájékoztatása szerint a robbanás egy keresztény templomtól mintegy száz kilométernyire történt.

Az Antara hírügynökség jelentése szerint a Jakartától 1650 kilométerre északkeletre fekvő Paluban az első robbanás színhelyétől nem messze egy másik pokolgépet is találtak, amelyet a tűzszerészek hatástalanítottak. A merénylet akkor következett be, amikor az indonéz biztonsági erők több ezer tagját helyezték készültségbe a karácsonyi és újévi ünnepi ünnepek miatt a világ legnépesebb muzulmán országában.

Múlt hónapban ezer újabb biztonságit vezényeltek Celebesz-sziget középső részébe, Poso és Palu térségébe, ahol előzőleg több támadást követtek el. A muzulmánok és a keresztények közötti összecsapások a térségben 1998 és 2001 között 2000 emberéletet követeltek. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz államfő elítélte a szombati merényletet - közölte Andi Mallerangang elnöki szóvivő.