Castro és Morales bolíviai elnök együttműködnek

MTI
2005.12.31. 12:56

A két ország közötti együttműködés erősítéséről állapodott meg pénteken Havannában Fidel Castro kubai és Evo Morales megválasztott bolíviai elnök.

A szocialista párti Morales Kubát választotta első külföldi utazása céljául két héttel elsöprő választási győzelme után. Az új bolíviai államfő és a veterán kubai vezető már évek óta személyesen ismerik egymást. "Az emberi méltóság és a függetlenség harcosainak két nemzedéke találkozik" - jelentette ki Castro. A látogatás hátterében áll az is, hogy Havanna évtizedek óta szót emel az amerikai kontinens elnyomott indián őslakosságáért, elsősorban a három Andok-beli ország, Bolívia, Peru és Ecuador esetében, és Morales személyében, akit január 22-én iktatnak be hivatalába, első ízben lesz Bolíviának indián származású elnöke.

A két elnök által aláírt közös közleményben Kuba ígéretet tette évente 5000 bolíviai orvos képzésére, és 50 ezer bolíviai szemorvosi ellátására. A karibi szigetország az idén több mint 150 ezer latin-amerikai és karibi országból származó beteget kezelt szürke hályoggal és más szembetegséggel, elsősorban venezuelai pénzalapok támogatásával. Ugyancsak megállapodtak egy közös tervről, amely a bolíviai írástudatlanság felszámolását célozza. Az 1959-es kubai forradalom egyik első programja volt annak idején az analfabetizmus leküzdése a karibi államban. Bolíviában, amely a kontinens legszegényebb országának számít Haiti után, jelenleg 87 százalékos a lakosság írástudatlansága.