Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kilépnek az izraeli kormányból a Likud miniszterei

MTI
2006.01.03. 08:38

Kilépnek az Ariel Saron vezette izraeli kormányból a Likud párti miniszterek - jelentette be kedden közleményben Benjámin Netanjahu, a párt elnöke. Netanjahut a jobboldali Likud vezetése bízta meg azzal, hogy döntsön a kormányban maradt, Saron új pártjához nem csatlakozott tárcavezetők sorsáról. A négy miniszter a pártvezető utasítása értelmében a vasárnapi kormányülésen nyújtja be lemondását. Az érintettek: Szilvan Salom külügyminiszter, Dan Naveh egészségügy-miniszter, Jiszrael Kac mezőgazdasági miniszter és Limor Livnat oktatási miniszter.

A négy tárca vezetője az izraeli média szerint hétfőn ellenezte a kabinetből való kilépést, azzal érvelve, hogy a választási kampány idején a pártnak nem érdeke erőpozíciókat veszíteni.

Saron tavaly novemberben lépett ki a Likudból, hogy megalakítsa saját centrista pártját, a Kadimát (Előre), és átcsábított az új formációba több Likud párti minisztert is. A négy Likud-miniszter távozása ugyanakkor nem fenyegeti a kormány működését, amely a választások miatt amúgy is már csak ügyvezető kabinetként működik.