Klaudia
-3 °C
3 °C

Feltörik az iráni atomipari kutatóközpont pecsétjét

MTI
2006.01.07. 16:54

Irán hétfőn vagy kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek jelenlétében eltávolítja a pecsétet atomipari kutatóközpontjairól - közölte szombaton az iráni nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

"NAÜ-ellenőrök tartózkodnak Teheránban, hogy hétfőn vagy kedden eltávolítsák a pecséteket a kutatóközpontokról" - mondta Hoszein Entezámi, a nukleáris ügyekben illetékes testület szóvivője.

A NAÜ szóvivője a szervezet bécsi székhelyén mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy "az ellenőrök rutinlátogatáson vannak Iránban", s Teherán egyelőre nem tisztázta a NAÜ-vel a szándékait.

Közben az Európai Unió újfent arra kérte Iránt, ne újítsa fel nukleáris fűtőanyag előállítását célzó kutatásait. Teherán korábban azt közölte, hogy hétfőn újraindítja a vizsgálatokat.

"Az EU felhívja Iránt, hogy ne tegye meg ezt a lépést, mely megsérti az iráni atomprogrammal kapcsolatban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség által elfogadott határozatok betűjét és szellemét" - áll a soros EU-elnök Ausztriában kiadott közleményben.

Irán e hét keddjén értesítette hivatalosan a NAÜ-t arról, hogy január 9-én újrakezdi a 2003 októberében felfüggesztett kutatásokat.

Hoszein Entzámi egyúttal tájékoztatott arról, hogy vasárnap folytatódnak az iráni urán oroszországi dúsításának Moszkvában felvetett tervéről Irán és Oroszország között szombaton Teheránban megkezdett tárgyalások.