Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kémkedett az Irakban túszul ejtett német nő

MTI
2006.01.07. 16:52

Alkalmanként a német hírszerzésnek dolgozott az a német nő, Susanne Osthoff, akit november végétől több mint három hétig túszként tartottak fogva Irakban - jelentette szombaton a Die Welt című német lap.

A német hírszerzés (BND) 2005 májusában, akkor szakította meg vele együttműködését, amikor olyan jelzéseket kapott, amelyek szerint a nő életét fenyegeti az al-Kaida Muszab az-Zarkávi vezette iraki szervezete.

A 43 éves régésznő időről időre helyzetértékelést adott a titkosszolgálatnak az iraki viszonyokról, amelyeket igen jól ismert, minthogy tíz évet élt az országban és jól beszél arabul - írta a Die Welt, amely szerint Osthoff fizetséget kapott információiért a BND-től, de nem volt a cég állandó informátora.

Susanne Osthoffot, akit november 25-én raboltak el, 5 millió euró váltságdíj fejében engedték el december 18-án - véli tudni a Bild című német újság. A lap szombati számában emlékeztet arra, hogy maga a régésznő is említést tett váltságdíjról szabadulásával kapcsolatban. A német kormány nem kommentálta a lapértesülést.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft