Ágnes
-1 °C
2 °C

Tálibok ismét felgyújtottak egy afgán iskolát

MTI
2006.01.08. 12:25
Feltehetőleg tálib fegyveresek felgyújtottak vasárnap kora hajnalban egy koedukált általános iskolát Afganisztán legnagyobb déli városában, Kandahárban, miután megkötözték az iskola két őrét.

Ezt megelőzően már számos hasonló támadás történt, és sok iskola bezárni kényszerült. A tálib felkelők azt hangoztatják, hogy a lányok oktatása az iszlám ellen való dolog. A 2001-ben megbukott rezsim hívei még az állami finanszírozású iskolák létét is rosszallják, mivel azokban a valláson kívül mást is tanulnak a diákok.

A kandahári Kabail általános iskolában a támadók bementek az osztálytermekbe, máglyát gyújtottak a könyvekből és a fapadokból, aminek következtében az épület leégett. A tartomány oktatási igazgatója közölte, hogy azonnal hozzáfognak az iskola újjáépítéséhez, ahova mintegy 700 fiú és lány járt.

A támadás előtt néhány órával fegyveresek egy másik kandahári iskolát is megpróbáltak felgyújtani, de annak őrei megfutamodásra késztették őket. A rendőrök öt gyanúsítottak őrizetbe vettek - közölte Abdul Hakím Hungár tartományi rendőrfőnök-helyettes.