Juscsenko: az ukrán parlament destabilizálta a helyzetet

MTI
2006.01.11. 14:33

Az ukrán parlament hibás döntést hozott, és csak destabilizálta az ország helyzetét azzal, hogy az ukrán-orosz gázárvita rossznak ítélt megoldása miatt leváltotta a kormányt - jelentette ki Viktor Juscsenko ukrán elnök szerdán Asztanában, ahol Nurszultan Nazarbajev újraválasztott kazah államfő beiktatása alkalmából találkozott orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

Amiatti dühükben, hogy az orosz-ukrán megállapodás értelmében Ukrajna csaknem kétszer akkora áron vásárol gázt, mint eddig, az ukrán parlamenti képviselők kedden a kormány elleni bizalmatlansági indítvány támogatására szavaztak. A Jurij Jehanurov vezette kijevi kormány alig több mint három hónapja volt hivatalban. A parlamenti választások két hónap múlva lesznek, és elemzők szerint a kormány leváltása már a választási kampány része.

Ukrajnában alkotmányos válság fenyeget, mert Juscsenko bejelentette, hogy a kormány leváltása miatt az alkotmánybírósághoz fordul. A testület viszont jelenleg döntésképtelen: nincs betöltve minden bírói poszt.

Juscsenko a gázár-megállapodásról azt mondta: "Politikai és gazdasági szinten egészséges kompromisszumokat értek el a felek. Ebben a szektorban kapcsolatainkban először teremtettek a piaci viszonyoknak megfelelő rendet."