Ágnes
-1 °C
2 °C

Václav Klaus nem tudott a Benes-levélről

MTI
2006.01.12. 17:55
Václav Klaus cseh államfő csütörtökön levélben szólította fel Jirí Paroubek miniszterelnököt, hogy adjon magyarázatot arra, miért nem tájékoztatta őt arról a levélről, amelyet az Együttélés Politikai Mozgalom elnökének küldött a magyarokat és a lengyeleket a II. világháború után ért sérelmek ügyében. "Sajnálatos, hogy sem a köztársasági elnök, sem Tomás Pojar, a külügyminiszter bilaterális kapcsolatokért felelős helyettese, aki jelen volt a tárgyalásokon, a magyar államfő cseh köztársaságbeli munkalátogatásának előkészítése során erről tényről nem tudtak, s csak a két küldöttség tárgyalásai közbentájékoztatta őket a magyar elnökl" - tolmácsolta a cseh államfő álláspontját szóvivője Petr Hájek.

Paroubek az Együttélés elnökének, Kocsis László Attilának címzett levelében leszögezte, hogy a kormány tavaly augusztusi nyilatkozata, amelyben megkövette a Benes-dekrétumok által sújtott szudétanémeteket, a csehországi magyarokra és a lengyelekre is vonatkozik.

Klaus a magyar államfővel folytatott megbeszélései utáni sajtóértekezleten elismerte, hogy nem tud a levélről. Sólyom László a sajtóértekezleten kijelentette, hogy Magyarország üdvözli a levelet, s pozitívnak tartja a cseh kormányfő lépését.