Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Románia cáfolja a CIA-börtönök létét

MTI
2006.01.13. 00:07
Cáfolta Mihai-Razvan Ungureanu román külügyminiszter csütörtökön, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtönöket működtetett volna Romániában.

Egy bécsi pódiumbeszélgetésen a bukaresti diplomácia vezetője a szó legszorosabb értelmében becsületszavát adta arra, hogy országában nem voltak titkos CIA-börtönök.

Újságírói kérdésre válaszolva elképzelhetetlennek nevezte, hogy a CIA a román kormány tudta nélkül politikai foglyokat hallgatott volna ki román területen. "A demokráciákban a titkosszolgálatok demokratikus ellenőrzés alatt állnak" - fogalmazott a külügyminiszter, aki hangoztatta, hogy hónapok óta igyekszik mindezt bizonyítani a sajtónak. "Minél őszintébb valaki, s minél inkább törekszik az igazság kifejtésére, annál kevésbé hisznek neki" - panaszkodott Ungureanu.

A külügyminiszter ugyanakkor védelmébe vette azt a megállapodást, amelyet a román kormány a közelmúltban írt alá az Egyesült Államokkal amerikai támaszpontok romániai létrehozásáról. Ezzel összefüggésben utalt a " potenciálisan instabil" politikai helyzetre a Fekete-tenger térségében.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft