Japán is az ENSZ BT elé vinné az iráni atomválság ügyét

MTI/AP
2006.01.13. 06:26
Az Egyesült Államok és az Európai Unió után Japán is sürgette pénteken, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják az iráni atomválság ügyét.

A Teherán atomprogramjával kapcsolatban kialakult konfliktust a BT elé kell terjeszteni, hacsak Irán nem változtat magatartásán - jelentette ki a japán kormány szóvivője. Abe Sinzo ugyanakkor nem utalt arra, hogy országa szankciókat követel Iránnal szemben.

A japán kormány nevében a szóvivő mélységes sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Irán felújította az urándúsítást. "Célunk az, hogy megakadályozzuk Teheránt nukleáris fegyver kifejlesztésében"- hangoztatta a tokiói kabinet képviselője, utalva arra, hogy ennek érdekében további diplomáciai erőfeszítésekre van szükség. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azonnal szankciókat kellene életbe léptetni - tette hozzá.

Ez utóbbival összefüggésben a japán álláspont azonos az Európai Unió álláspontjával. Az EU ugyanis a tárgyalásokat megszakítva csütörtökön szintén az ENSZ BT bevonását sürgette, de szankciókról nem tett említést. Az Egyesült Államok ezzel szemben síkraszállt amellett, hogy a nemzetközi közösség szankciók életbe léptetését is vegye fontolóra Teheránnal szemben.