A fehérorosz hatóságok megtiltották egy ellenzéki utazását

MTI
2006.01.13. 12:19

Megtiltották a fehérorosz hatóságok Anatolij Lebegyko ellenzéki liberális pártvezető külföldre utazását, közölte maga az érintett. Mint Lebegyko - az Egyesült Polgári Párt vezetője - elmondta, a minszki rendőrség arról tájékoztatta, hogy a KGB fehérorosz állambiztonsági szolgálat megtagadta a kiutazási engedély bepecsételését útlevelébe. A KGB nem kívánta kommentálni Lebegyko bejelentését.

Az ellenzéki pártvezető azt hangoztatta, hogy országának hatóságai támadást intéznek az állampolgárok mozgásszabadsága ellen. Ez egyelőre csak néhány kiválasztott személyt érint, a tendencia azonban világos: a kormányzat a letűnt szovjet időkbe taszítja vissza az országot - tette hozzá.

Fehéroroszországban máig fennmaradt a kiutazási engedélyek alkalmazásának a szovjet időkből ismert gyakorlata. A minszki alkotmánybíróság két évvel ezelőtt az alaptörvénybe ütközőnek ítélte és eltörölte a kiutazási engedély intézményét, ám a belügyi tárca kérésére később határozatlan időre elnapolta határozatának végrehajtását.