Ágnes
-1 °C
2 °C

Lemondott az izraeli külügyminiszter

MTI
2006.01.13. 15:21

Benyújtotta lemondását pénteken Szilvan Salom izraeli külügyminiszter, a Likud második számú politikusa, követve a jobboldali párt három másik miniszterének előző napi hasonló lépését.

A Likud-párti minisztereknek a kormányból való kilépésére Benjamin Netanjahu, a párt elnöke adott utasítást szerdán. A tárcavezetők kiválását már korábbra tervezték, Ariel Saron miniszterelnök agyvérzése miatt azonban elhalasztották.

A miniszterek távozása az izraeli kormánykoalíció felbomlása miatt következett be. Saron tavaly novemberben hagyta el a Likudot, amelynek társalapítója volt, s egy új centrista pártot hozott létre Kadima (Előre) néven. A baloldali Munkapárt miniszterei már korábban kiléptek a kormányból.

Netanjahu a Likud minisztereinek kilépését szükségszerűnek ítélte, mert - mint mondta - (a Saron tisztségét január 4-e óta ellátó) Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök "olyan intézkedéseket hoz, amelyek Jeruzsálem majdani kettéosztását jelentik". Netanjahu arra utalt, hogy Saul Mofaz védelmi miniszter elvben engedélyezte a Kelet-Jeruzsálemben élő palesztinok részvételét a január 25-i palesztin törvényhozási választásokon. Az intézkedést az izraeli kormány vasárnapi ülésén hagyhatja jóvá.

Izraelben március 28-án rendezik meg az előre hozott választásokat.