Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Pedofil-ügyek miatt hallgattak le portugál politikusokat

MTI
2006.01.13. 16:05

Illegálisan lehallgatták Jorge Sampaio portugál elnök és Antonio Guterres volt miniszterelnök magántelefonjait - írta a 24 Horas portugál lap pénteki számában.

A lap értesülései szerint 2001 decembere és 2002 májusa között törvénytelenül hallgatták le mindkét szocialista politikusnak, valamint a lisszaboni parlament elnökének, az alkotmánybíróság elnökének és a számvevőszék elnökének privát telefonvonalát, összesen több mint nyolcvanezer alkalommal.

José Souto Moura főügyész pénteken, az államfővel folytatott találkozó után vizsgálatot indított az ügyben, "rendkívül nyugtalanítónak" nevezve az információkat. A lehallgatást állítólag az eddigi legnagyobb pedofilbotrány ügyében nyomozó illetékes államügyész rendelte el.

Négy évvel ezelőtt nyilvánosságra került, hogy a Casa Pia állami árvaház- és iskolahálózat létesítményeiben több tucat gyermek lett éveken át megrontás áldozata. Az ügyben 2005 januárjában indult per, a vádlottak között van többek között egy egykor népszerű televíziós műsovezető és egy volt nagykövet.