Eleonóra
-1 °C
2 °C

Lemondott a tajvani miniszterelnök

MTI/AFP
2006.01.17. 07:39
Lemondott Frank Hszie (Hsieh) tajvani miniszterelnök, mert pártja súlyos vereségeket szenvedett a decemberi helyhatósági választásokon. Ezt ő maga jelentette be újságíróknak kedden rendezett tajpeji sajtóértekezletén. Közölte, hogy Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) elnök elfogadta lemondását.

Megfigyelők a kormányzó Demokratikus Haladó Párt korrupciós botrányaival magyarázták a párt visszaesését a választók kegyeiben. A közelmúltban a DHP 18 magas beosztású tisztségviselője ellen emeltek vádat különféle korrupciós ügyekben. Maga a kormányfő is gyanúba keveredett a kaohsziungi metróépítkezés kapcsán, amely még akkor zajlott, amikor Hszie e tajvani város polgármestere volt.

Az ellenzék legerősebb pártja, a Kuomintang jelentősen előretört a helyhatósági választásokon. A Demokratikus Haladó Párt és a Kuomintang között a Pekinghez fűződő viszony megítélésében van a legmarkánsabb különbség. A Kuomintang kommunistaellenes, de abban egyetért a kínai kommunista vezetőkkel, hogy Tajvan Kína része. A Demokratikus Haladó Párt a sziget függetlenségének célkitűzésével lépett a nyolcvanas években a tajvani politika színterére. Azóta tompította ezt a követelését, de továbbra is kitart amellett, hogy szó sem lehet Kína és Tajvan Pekingben szorgalmazott újraegyesüléséről.